اولین پژوهشگاه رسمی و نخستین موسسه مستقل نظرسنجی

مقالات و تازه های نشر:

چرا دختران و پسران دیر ازدواج می کنند؟

چرا دختران و پسران دیر ازدواج می کنند
وقتی سن ازدواج بالا می رود وآمار طلاق افزایش می یابد:
به گزارش واحد ارتباطات و اطلاع رساني پژوهشگاه فرهنگ و هنر به نقل از پارسینه- در کشور ما هر چند روند حرکت به سمت مدرنیسم با شتاب زیادی رو به گسترش است، اما همچنان بسیاری از پدیده های اجتماعی به شکل سنتی پیگیری می شوند. ازدواج جزو مسایلی است که با وجود آمیختگی های بسیار با جلوه های مدرن و غربی، همچنان از پایه های سنتی برخوردار است.

یکی از ویژگی های سنتی ازدواج ایرانی، اقدام پسران یا خانواده آنها برای انتخاب زوج است. بنابراین بالا رفتن سن ازدواج پسران ارتباط مستقیمی با کاهش میزان ازدواج ها در جامعه و در نتیجه بالا رفتن سن ازدواج دختران دارد.

بر اساس گزارشی که معاونت مطالعات و تحقیقات سازمان ملی جوانان منتشر کرده است، کل جمعیت هرگز ازدواج نکرده ۱۰ سال به بالا در ایران ۲۳ میلیون نفر است که از این تعداد حدود ۱۳ میلیون نفر را مردان و ۱۰ میلیون را زنان تشکیل می دهند. جمعیت مجردان قطعی نیز که بین ۳۰ تا ۶۵ سال را شامل می شود بر اساس سرشماری سال ۸۵، یک میلیون و ۲۲۰ هزار نفر است.

در آخرین آمار اما مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال با تحلیل و تشریح آماری ازدواج های موفق در سنین پایین گفته: براساس آمارهای بدست آمده موفق ترین ازدواجها در سنین 20 تا 24 رخ داده و با بالا رفتن سن ازدواج زوجین، تعداد طلاق در مردان از 5.6 به 32 درصد و در زنان از 6 به 22.5 درصد افزایش یافته است.

علی اکبر محزون با بیان این مطلب افزود: آمارها و شاخص‌های متعدد، از موفق‌تر بودن ازدواج‌های صورت گرفته در سنین 20 تا 24 سالگی حکایت دارند.

وی گفت: با توجه به اینکه بیشترین ازدواج‌ها یعنی حدود 85 درصد ازدواج‌ها برای مردان در سنین 20 تا 34 سالگی و برای زنان در سنین 15 تا 29 سالگی ثبت شده، به همین دلیل آمارهای این گروه‌های سنی مورد تجزیه و تحلیل ویژه قرار گرفتند و از مهم‌ترین شاخص‌های مورد بررسی در این تجزیه و تحلیل، شاخص «نسبت تعداد طلاق‌ به ازای هر 100 ازدواجِ ثبت شده»، «درصد طلاق‌های ثبت شده در یک سال اول زندگی» و «درصد طلاق‌های ثبت شده در پنج سال اول زندگی» در گروه‌های سنی مختلف است.

مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال تاکید کرد: شاخص نسبت طلاق به ازدواج در گروه‌های سنی مختلف نشان می‌دهد با بالا رفتن سن ازدواج زوجین، تعداد طلاق به ازای هر 100 ازدواج در مردان از 5.6 به 32 درصد و در خانم‌ها از 6 به 22.5 درصد افزایش یافته است.

به گفته وی، این نسبت در مردان 20 تا 24 ساله 5.6 درصد، 25 تا 29 ساله 12.4 درصد و 30 تا 34 ساله 32 درصد بوده و در زنان 15 تا 19 ساله 6 درصد، 20 تا 24 ساله 10.9 درصد و 25 تا 29 ساله 22.5 درصد است.

به این ترتیب به نظر می رسد جامعه با بالا رفتن سن ازدواج در بحران قرار دارد.

کارشناسان نظرات مختلفی را درباره علت افزایش سن ازدواج مطرح می کنند. توقع نابجای خانواده ها و توجه به معیارهای مادی و باورهای اشتباه و افراطی نسبت به نظر اطرافیان به عنوان مهمترین دلایل ازدواج نکردن مطرح می شود  و افزایش سطح توقع دختران، رقابت های نابه جای برخی خانواده ها در انتخاب همسر آینده فرزندانشان ، توجه افراطی به ویژگی های ظاهری، برخوردار نبودن از مهارت های اجتماعی برای انجام مناسب مراحل مختلف ازدواج و هماهنگ نبودن معیارهای ازدواج با خانواده به عنوان دلایل مهم دیگر بیان می شود.

مسایل و مشکلات مالی، مشکل بیکاری یا برخوردار نبودن از امنیت شغلی، شرایط نامناسب مسکن و ترس از هماهنگ نشدن با شرایط مالی همسر آینده به عنوان آخرین و کم اهمیت ترین دلایل بالا رفتن سن ازدواج مطرح می شود.

مشکلاتی که هنوز کسی برای رفع آنها اقدام جدی نکرده و نابود شدن بنیان خانواده ها در هیاهوی جنجال های سیاسی گم می شود.
مقالات و تازه های نشر   /   فرهنگ و معارف دینی   /   تاریخ: 11 ارديبهشت 1392   /   کد مطلب: 149   /   بازدید: 5108